Auto: Audi A4 Avant 1.8
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 13:20 Kosztowny błąd mechanika
Witam.
Jestem w trakcie naprawy silnika Audi A6 2,5 TDi V6 AKE. Przyczyną awarii okazał się
zerwany napinacz paska rozrządu, który był zbyt mocno dokręcony (ukręcona śruba mocująca rolkę i przeciągnięty gwint w obudowie p-py oleju). Na silniku jest wywieszka z adresem (w Lublinie), przebiegiem i datą wymiany
z dopiskiem że rozrząd wymieniono kompletny. To co zdjąłem z silnika wskazuje na wymianę
tylko paska i napinacza. Rolka prowadząca i zwrotna grzechoczą, paski wielorowkowe sparciałe. Klient skontaktował się z tym warsztatem i usłyszał że materiał się zmęczył,
a mechanik który to robił już nie pracuje. Jutro przyjedzie rzeczoznawca. Zobaczymy co będzie dalej.
Auto: TOYOTA RAV4
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 1322
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 13:45
Ja bym tak tego nie zostawił bo tłumaczenie że mechanik już nie pracuje to śmieszna wymówka Napisać stosowne pisemko takie tam do wiadomości rzecznika praw konsumenta i inne postrachy
Jak nie masz faktury/paragonu to zapomnij, wywieszka o niczym nie świadczy, pozatym padający rozrząd w tych silnikach to powszechność, zrób silnik i jeździj, taniej cię wyjdzie aniżeli dochodzenie swoich racji w tym państwie.
Wysłany: Pon Lut 02, 2009 22:22
Tak jak napisałeś Macior należy mieć cokolwiek na wypadek reklamacji. Temat wrzuciłem jako przestrogę. To nie mój samochód tylko
klienta, ja go tylko naprawiam. W V6 zużywają się wałki rozrządu a nie urywają się
napinacze. Pasek jest cały. Ogólnie normą jest wymiana tylko paska i napinacza.
Oszczędza się na wymianie np. uszczelniaczy na wałku rozrządu i na wale korbowym, na rolkach
zwrotnych i pompach wody. Ja z tego powodu nie nażekam i uszczelniam często świeżutkie
rozrządy. Niedawno miałem Golfa III 1,9 TDi z Janowa Lub. z połamanym wałkiem rozrządu. Chłopaki odkręcili koło rozrz. na wale korbowym ale niestety nie byli w stanie dokręcić go.
Były ślady na zębach po rurhaku.W głowicy sieczka. Kobitka odpuściła i popłynęła z kasy. Za naprawę V6 z wymianą wałków i pierścieni można kupić całkiem niezłą niunię. Nie żartuje.
W 2.5 v6 tdi padają tez rolki i o dziwo nowe z serwisu, pasek też potrafi obudowę zrysować, swego czasu znajomy miał takie coś w naprawie, wogóle Vagowskie v6 tdi jakieś pechowe i drogie w utrzymaniu są, już taniej i bezpieczniej 1.9tdi latać. Co do wałka to też widziałem "mózga" odkręcającego koło w imadle, jak mu powiedziałem o blokadzie i pneumacie to pomyślałem, że w ryja wychacze
Auto: Audi 80 B4 Avant
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Kwi 2005 Posty: 82
Wysłany: Sro Lut 04, 2009 20:53
Powiem tylko tyle klienci są różni, Macior ma racje to ciężki temat do udowodnienia.
Po pierwsze oględziny powinny się odbywać na neutralnym gruncie i przy oględzinach musi być obecne obie strony poszkodowany jak i właściciel warsztatu.
Poszkodowany musi mieć fakturę zakupu lub paragon z wyszczególnieniem rzeczy naprawianych i części.
I oględziny musi dokonywać rzeczoznawca sądowy.
_________________ Zakład Blacharsko Lakierniczy Mechaniki Pojazdowej
Lublin ul. Wertera 1 B 601-23-80-57
Wysłany: Czw Lut 05, 2009 23:31
Rolka nie zatarła się i jest u mnie, pasek ocalał, śrubę dokręcał osiłek i zniszczył gwint w obudowie przedniego uszczelniacza. Kosztowna część i nie ma zamiennika. Motorek już gra wzorowo.
marewel niektórzy traktują śruby tak samo w Audi jak i w Ursusie. Śruba to śruba.
Auto: Audi A4
Skąd: Świdnik Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2008 Posty: 162
Wysłany: Sob Lut 07, 2009 10:39
MIRAN napisał/a:
niektórzy traktują śruby tak samo w Audi jak i w Ursusie. Śruba to śruba.
Niestety to prawda kolego,mi jak koła dokręcili to musiałem wywalić wszystkie śruby te złodziejki czy jak one tam się zwą,szlak trafił ząbki na śrubach jak dokręcili pneumatem