Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 01:01
TTomek napisał/a:
uważam tak pomimo tego , że nie jestem zwolennikiem gazu , jednak... (coś w nim jest)....
Tak śmierdzi.. szczególnie stojąc w korku za polonezem lub jakąs taxówką.
TTomek napisał/a:
3/4 tego tekstu to bzdury , no może lekko ponad połowa ,
Możesz dokładniej okreslic co jest dla ciebie bzdurą?
Z chęcią będę bogatszy o informacje poparte faktami a wiem że to i to idzie u ciebie w parze..
( pamietając moją honde i twoja pomoc a zaznaczam była pomocna.. )
argumenty:
1. o wadze instalacji --->100 kg, lekka przesada
2. zmiana zachowania sie samochodu na drodze --> jak wezmiesz pasazerow i bagarze tez sie zmieni
3. inne koncowki do tankowania--> idziesz na stacje prosisz i daja inna problemu nie widze
4. co do parkinkog i garazy--> to bardzo czysto hipotetycznie
5. pokonywanie szybko zakretow--> to juz sobie sam odpowiedz;-)
6. odsprzedasz instalacji gazowej--> jak przyciemnisz szyby to foli tez nie sprzedasz, argument lekko mowiac z dupki
7. 3/4 argumentow dotyczy sie najtanszych instalacji, a z tym jest podobnie jak z wszystkimi rzeczami typowo najtanszymi.
8. znam malo osob ktore jezdza z pelnym bakiem benzyny maja gaz wiec, zużywanie sie hamulcow i zawieszenia w wiekszym stopniu, jest tak duze jak zużycie sie podkreconego komputera;] zamiast 58 lat dzialania zostanie 38.;]
I jak chcesz załozyć sobie do auta (np sekwencje) to jest to kompletnie nie opłacalne
Do omegi założenie gazu 3000-3500
Cena gazu 2.30 (?)
pb 95 4.00
Spalanie pb 12l/100km (miasto)
Spalanie LPG ok16-17l/100km (miasto)
Więc gdzie tu oszczedność?
Nie liczac jeszcze zabijania mocy w motorze
Z tym się zgadzam co napisał Konrad
dobry gaz kosztuje !
12l BP 95 = 48zł
17l GAZ'u = 39,10zł
8zł różnicy a koszty remontu silnika przy użytkowaniu GAZ'u ? bezcenne
_________________ Gieorgij z You can dance napisał/a:
[quote="Gieorgij"]A do.je.bać ci?[quote]
Auto: #ok 750km w zagrodzie
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Posty: 423
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 12:59
gdzie masz po 4 zł pb 95?
[ Dodano: Pią Gru 28, 2007 13:02 ]
jakby sie nie oplacalo to by ludzie nie jezdzili a czemu policzyles 17 l a nie 16... ps znajomy jezdzi na gazie 406 , autko ma teraz 260 kkm i remontu silnika brak:)
Auto: #ok 750km w zagrodzie
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2007 Posty: 423
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 13:07
chyba po 4,09zł a 98 taka tankuje ost byla po 4,15..... a nigdy nie lukalem na ceny gazu...dzis bede na miescie po pracy to zobacze po ile jest gazik:) na statoilu i jet....tamtedy bede jechal.
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 13:29
Stacho_16V napisał/a:
Konrad napisał/a:
I jak chcesz załozyć sobie do auta (np sekwencje) to jest to kompletnie nie opłacalne
Do omegi założenie gazu 3000-3500
Cena gazu 2.30 (?)
pb 95 4.00
Spalanie pb 12l/100km (miasto)
Spalanie LPG ok16-17l/100km (miasto)
Więc gdzie tu oszczedność?
Nie liczac jeszcze zabijania mocy w motorze
Z tym się zgadzam co napisał Konrad
dobry gaz kosztuje !
12l BP 95 = 48zł
17l GAZ'u = 39,10zł
8zł różnicy a koszty remontu silnika przy użytkowaniu GAZ'u ? bezcenne
bueheh
ekspert ... dziwnym trafem nie masz racji
a ta matematyka jest "lekko" naciągana
przy tym samym stylu jazdy nie spali 5 litrów więcej to po pierwsze
po drugie jak kupisz instalke wtrysk to tym bardziej nie spali + 5 litrów
nie wiem jak jeździcie ale mi sprint pali 13 litrów lpg 2.3 16V 140 koni
a znajomego Omega 3.0MV spalała w okolicy 13 litrów lpg oczywiście przy spokojnej jeździe
ps. ten avantar jest delikatnie mówiąć wulgarny i powinieneś go usunąć
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
dla mnie sie oplaca, jak ktos ma chajs na benzynke to spoko tez chcialbym na niej jezdzic
ale niech nie pierdoli ze to nie ma sensu pod wzgledem ekonomicznym bo takie teorie wyglaszaja tylko ludzie ktorzy gazu niemaja i chyba chca sie utwierdzic w przekonaniu ze tak jest ekonomiczniej
Mi skorpiak 2 litry motor tez kolo 11-12 max 13 lpg w miescie, nie wiecej. Tylko po paru ladnych latach latania na lpg juz na waszce nie chcial nastepny wlasciciel mowil ze wtryski zajebane, trzeba bylo czyscic/wymieniac.
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Pią Gru 28, 2007 18:53
Generalizujac moje skopiowane wypracowanie ma juz swój staż wiekowy i łatwo to wyłapać miedzy wierszami..
Są opinie z którymi nawet ja sie nie zgodzę..
Jednak wracając do Calibry nadal twierdze że duzo pali, pytanie jaką masz zwężke i jak to jest wyregulowane.
Co to gazu..
Miałem scenica w sekwencji i tez byłem zadowolony.
Lublin-Okęcie-Lublin to podróż 120-160km/h na jednym zbiorniku 28-30l.. z rezerwa na miasto Lublin ok 50-60km.
Moje doswiadczenie z mikserem to jedno zdanie.
Honda i gaz NIE ! ( szczególnie D15B2 i mikser to nieprzespane noce i dni )
ja już mam odpowiedz na swoje pytanie,metodą prób i błędów,wymieniłem termostat ''dobry''na nowy. temp.jaka była taka jest ale spalanie mi spadło do 13-14l LPG w mieście,może teraz po ok 5km mi temp łapie wcześniej po ok 8km mi łapało,czyli ja sobie tak tłumacze ze to była chyba wina termostatu!!i z takim wynikiem sie juz moge zgodzić niby to tylko 5l LPG ale przy większych przebiegach jest różnica w portfelu.gaz mam zwykły II generacji a śrubka odkręcona teraz na prawie max.
14x2.15zł=30zł gaz
12x4.05=48zł Pb na 100km
ja teraz tu widze oszczedność na gazie licząc ze za gaz dałem 1250zł zwróci mi sie po ok 7-8tys km
Dla mnie jedynym plusem jest to ze jazda na gazie jest tania,jak by mnie było stać na paliwko to niezakładał bym LPG,tez niejestem juz zwolennikiem gazu ale sytuacja finansowa czasami zmusza do tak desperackich kroków,na diesla jeszcze nienazbierałem ale cały czas odkładam
_________________ بحضور رئيس الجمهورية البولندية ليخ كاتشينيس ورئيس مجلس الوزراء دوشالأرا
mialem civica jajko z d15b2 -zagazowalem go u piekarza na leczynskie, zrobilem 23 tys. km bez totalnie 1 problemu , bardzo malo na trasie palil , mam kontakt z nowym wlascicielem i do dzisiaj nic sie nie dzieje a bylo to ze 3 lata temu jak zakladalem gaz
takze vesti mysle ze wszystko zalezy od stanu samochodu i montazu oraz dobrze dobranej instalki - trzeba bylo tam stosowac unikalny emulator do 2 -punktowego wtrysku