Auto: audi 80 quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2005 Posty: 737
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 04:25 strajk przeciwko cenom paliwa.
czytalem dzis w telegazecie cos podobnego
http://www.rdc.pl/index.p...strajk_w_plocku
co wy na to i czy ktos pisal by sie na takie przedstawienie.
PROSBA o wrzucenie jesli ktos znajdzie oficjalna strone.
Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 09:53
Napewno wielu osobom by się chciało.
Chodzi o to że jest w tym dużo zabawy.Tankujesz jak najmniejszą ilość paliwa za kilka-kilkadziesiąt groszy i każdy z tankujących prosi o fakturę na siebie i tak wkółko no i stacja jest zblokowana.Wystarczy 15-20 aut i jest zabawa.Wiadomo,że czym więcej tym lepiej.
Jeśli różnica między wawą 20gr to dla wielu tanio to nie muszą brać udziału w akcji.
Bo dla mnie TANIO to jest w Stanach lub w SZwajcari porównując cenę do naszych cen ,a porównując do zarobków to jest kolosalna przepaść.
Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 11:32
Jaqub napisał/a:
jak komus cena nie odpowiada moze nie tankowac... nikt go nie zmusza...
Teraz to żeś dowalił....
Inaczej byś mówił jakbyś miał pracować za najniższą krajową i jeszcze do pracy dojeżdzać a miałbyś takie hobby jak teraz.Tylko nie wiem czemu gaz zakładałeś do auta???Pokaż mi w Szwajcari auta z gazem lub w Niemczech.Oczywiście może znajdziesz10% ,a nie 90% jak w Polsce.O czymś to świadczy.Wiesz za granicą najniższa krajowa jest w okolicy 1000ejro a paliwo gdzie niegdzie nawet tańsze,więc jest różnica.Widać niektórym system w Polsce się podoba tylko czemu tak teraz wszyscy strajkują.Wytłumaczcie właśnie czemu stajkują jak jest dobrze?
Myślę że nie trzeba patrzeć na siebie i na swoją sytuacje finansową tylko spojrzeć na ogół.Bo niestety w Polsce wszystko dociągają do Uni Europejskiej jeśli chodzi o ceny a najniższą krajową zarobków(gdzie większość pracodawców wykorzystuje i tyle tylko płaci)ma wzrosnąć od paru lat do 1200zł BRUTTO. Normalnie kabaret.
Jaqub nie uczono Cię nigdy że od ceny paliw zależą też ceny w sklepie,transporcie i przemyśle????Tu nie chodzi tylko o kaprys zwykłego kierowcy.
Zresztą temat jest o czym innym,czy byli by chętni.Ja jestem za.A jak ktoś nie chce nie musi odradzać innym .
Teraz to żeś dowalił....
Inaczej byś mówił jakbyś miał pracować za najniższą krajową i jeszcze do pracy dojeżdzać a miałbyś takie hobby jak teraz.Tylko nie wiem czemu gaz zakładałeś do auta???Pokaż mi w Szwajcari auta z gazem lub w Niemczech.Oczywiście może znajdziesz10% ,a nie 90% jak w Polsce.O czymś to świadczy.Wiesz za granicą najniższa krajowa jest w okolicy 1000ejro a paliwo gdzie niegdzie nawet tańsze,więc jest różnica.Widać niektórym system w Polsce się podoba tylko czemu tak teraz wszyscy strajkują.Wytłumaczcie właśnie czemu stajkują jak jest dobrze?
Myślę że nie trzeba patrzeć na siebie i na swoją sytuacje finansową tylko spojrzeć na ogół.Bo niestety w Polsce wszystko dociągają do Uni Europejskiej jeśli chodzi o ceny a najniższą krajową zarobków(gdzie większość pracodawców wykorzystuje i tyle tylko płaci)ma wzrosnąć od paru lat do 1200zł BRUTTO. Normalnie kabaret.
Jaqub nie uczono Cię nigdy że od ceny paliw zależą też ceny w sklepie,transporcie i przemyśle????Tu nie chodzi tylko o kaprys zwykłego kierowcy.
Zresztą temat jest o czym innym,czy byli by chętni.Ja jestem za.A jak ktoś nie chce nie musi odradzać innym .
predzej powinnisice zrobic sobie strajk w miejscu pracy by wam pensje podniesli. nasza benzyn nie jest jakos strasznie droga. w niemczech jest duzo drozsza, a stany to inna bajka i w europie nie bedzie tak jak w stanach.
ja tankuje 98 za 4,19 i uwazam ze cena nie jest wysoka. a slaby stosunek ceny paliw do zarobkow nie jest spowodowany cena tych paliw tylko niskimi zrobkami. wiec chyba oczywsite ze to zarobki powinny pojsc w gore a nie paliwo w dol.
ale swoja droga w paliwie jest tak samo duzo podatkow i akcyz jak dziur w naszych drogach
Auto: GTC
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1145
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 14:03
crOOchy napisał/a:
połowa ceny paliwa w naszym państwie to podatki
pilachgt napisał/a:
ale swoja droga w paliwie jest tak samo duzo podatkow i akcyz jak dziur w naszych drogach
skoro płacimy tyle podatku w paliwie to drogi powinniśmy mieć lepsze a jakie mamy ? każdy dobrze wie większa cześć tych podatków powinna iść na infrastrukturę drogowa, ale tak nie jest więc cena nie jest adekwatna do stanu rzeczy
_________________ MODERATOR AKP
MarcinLbn the fastest furious Ustrzelił 100000post
predzej powinnisice zrobic sobie strajk w miejscu pracy by wam pensje podniesli. nasza benzyn nie jest jakos strasznie droga. w niemczech jest duzo drozsza, a stany to inna bajka i w europie nie bedzie tak jak w stanach.
tylko trzeba wziac pod uwage ich zarobki
wogole niepowinano sie porownywac ze unas to kosztuje benzyna np 4 zl w niemczech 8zl a w usa 2zl(ceny sa to oczywiscie przyklady), tylko powino sie porownywac ile przecient obwatel Kowaliski za swoja pensje moze sobie kupic litrow paliwa na miesiac w danym kraju
Auto: GTC
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 1145
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 15:00
Na cenę litra benzyny bezołowiowej w naszym kraju w wysokości 4,14 zł składa się: 1,56 zł podatku akcyzowego, 0,10 zł opłaty paliwowej oraz 22% podatku VAT czyli 0,91 zł, co daje łącznie aż 2,57 zł obciążeń podatkowych
ile to % każdy może sobie policzyć ale ponad połowa
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 15:11
_Rafi_, jak chcesz to nawet mozesz nawet protest glodowy zrobic a nic to nie da...
tak jak pisze pilachgt, paliwo u NAS jest stosunkowo tanie biorac pod uwage cene ropy na swiecie (REKORDOWE)...
ja mam LPG bo jestem PROEKOLOGICZNY gdyby lpg to byly tylko proban-butan bez syfu zadnego to byloby to jedno z najbardziej ekologicznych (obecnie) zrodel napedu... a tak serio jezdze na lpg bo mi sie to oplaca...
slusznie prawicie odnosnie relacji zarobkow u NAS i na zachodzie... u NAS dopiero powoli zmienia sie to i powinno byc coraz lepiej (OBY)...
co do drog to tak dobrze jak jest teraz nie bylo jeszcze nigdy... roznica w finansach na drogi w tym roku w porownaniu z 2000r to 20krotny wzrost nakladow...
Auto: audi 80 quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Maj 2005 Posty: 737
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 15:13
_Rafi_ napisał/a:
Napewno wielu osobom by się chciało.
Chodzi o to że jest w tym dużo zabawy.Tankujesz jak najmniejszą ilość paliwa za kilka-kilkadziesiąt groszy i każdy z tankujących prosi o fakturę na siebie i tak wkółko no i stacja jest zblokowana.Wystarczy 15-20 aut i jest zabawa.Wiadomo,że czym więcej tym lepiej.
Jeśli różnica między wawą 20gr to dla wielu tanio to nie muszą brać udziału w akcji.
Bo dla mnie TANIO to jest w Stanach lub w SZwajcari porównując cenę do naszych cen ,a porównując do zarobków to jest kolosalna przepaść.
tak jest u nas prawie najdrozsze paliwo w europie a zarobki prawie najnizsze.
pilachgt napisał/a:
komu sie bedzie chcialo to po pierwsze
a po drugie u nas benzyna jest tania, wiec po co to robic
jak bym mial pare samochodow tak jak Ty tez moze i by mnie to walilo ale niestety takich jak Ty jest 1/10 a ja naleze do tej reszty wiec raczej mnie to obchodzi i chce brac w tym udzial.
Jaqub napisał/a:
widzialem te "przedstawienia" w tv... ogolnie zabawa fajna ale nic nie daje...
a jakby tak zebrac po 100 osob z kazdego wiekszego miasta a nie tylko 100 z Płocka..
do tego dolaczyly by strajkujace tiry to mysle ze cos by moglo ruszyc.
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Pon Lut 04, 2008 15:38
Misiek_lbn napisał/a:
w pl średni przelicznik litrów za godzine pracy to ok 2?? może 3
w IE jest to 8-10
mówie o podstawowych zarobkach
U nas to może 1 litr góra 1.5 litra wychodzi u większości ludzi w przeliczniku litry na godzine. Najniższa krajowa to wychodzi koło 5-6 złoty za godzine.