Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 12:52 Termostat i czujnik cieczy chłodzącej
Ostatnio zauwazyłem ze mojej autko nie grzeje sie tak jak powinno.Z dnia na dzien grzało sie coraz gorzej.Jadąc do Lublina zauwazyłem ze nie nagrzewa sie do 90st C, przy 10st C na dworze.Pomyslałem ze to moze byc wina termostatu a w związku z tym, wiekszy apetyt mojej niuni na ON.Po przeczytaniu paru postów na różnych forach, wyczytałem zeby sparawdzic na klimatroniku na kanale 49<klimatronic> jaka jest temperatura?Wiec, tak zrobiłem pojechałem do lublina i spowrotem a na kanale 49 pozazuje mi 80st C a na kanale 51 cały czas trzyma stała temperature 90st C, a na desce rozdzielczej na zegarku pokazuje mi równe 90st C poczym, zaraz spada do 80st C.Wiec moje pytanie-->Czy moje autko jest niedogrzane i czy mam wymienic termostat czy sprawdzic czujnik temperatury, bo moje autko na dzien dziejeszy pali jakies 12 litrów.
Auto: audi a4
Skąd: Dziesiąta Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Paź 2007 Posty: 864
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 13:36
Sprawdz / podmień najpierw czujnik i w 1/2 części pytania masz odpowiedż.
Miałem podobną sytuację w Roverze i okazało się że uszczelka pod głowicą do wymiany.A termostatów przy tym wymieniłem w sumie cztery broniąc się przed rozbieraniem silnika.
Sprawdz / podmień najpierw czujnik i w 1/2 części pytania masz odpowiedż.
Miałem podobną sytuację w Roverze i okazało się że uszczelka pod głowicą do wymiany.A termostatów przy tym wymieniłem w sumie cztery broniąc się przed rozbieraniem silnika.
Slinik mam po kompletnym remoncie.To ja juz nie wiem od czego sie zabrac czy od czujnika, czy od termostatu a moze od czegos innego
Auto: audi a4 1,9tdi
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 147
Wysłany: Sob Kwi 05, 2008 19:21
najlepiej bedzie podmienic czujnik temperatury cieczy. jesli ktos moglby ci wyciagnac i pozyczyc na podmianke swoj czujnik to bedziesz wszystko wiedzial
_________________ sprzedam:
koła 16" do bmw (felgi alu + opony)