Auto: moc 41 km
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 16:08 Auto-lekarz
Co sądzicie o tym badaniu przed zakupem auta. Jest to wiarygodne czy to tylko pobieżne sprawdzenie samochodu. Może ktoś korzystał z tej usługi. Usłgę prowadzi Speed Car
Auto: moc 41 km
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 17:33
dan napisał/a:
Mógłbyś napisać coś więcej, bo nie czaje o co kaman. Nie słyszałem o czymś takim.
Przed zakupem auta jedziesz na stacje diagnostyczną i przechodzi przegląd kosztuje to 80 zł. Sprawdzają zawieszenie, hamulce itp. Tylko nie wiem czy to wiarygodne jest??
AUTO LEKARZ - zakres wykonywanych czynności
Lp. Opis czynności Pozytywny Wynik Negatywny Wynik Uwagi
1 Identyfikacja auta nr VIN O O
2 Wstępne spr zbieżności kół O O
3 Siły hamowania O O
4 Stan amortyzatorów O O
5 Drążki kierownicze O O
6 Sworznie wahaczy O O
7 Tuleje wahaczy O O
8 Łączniki stabilizatora O O
9 Tuleje stabilizatora O O
10 Stan podłogi pojazdu O O
11 Ocena przewodów hamulcowych O O
12 Układ wydechowy O O
13 Analiza spalin O O
14 Oświetlenie pojazdu O O
15 Stan ogumienia O O
Jak za 80 zl to myśle, ze warto. Ja bym jeszcze dopłacił za badanie kompresji i pojechał z autem do dobrego blacharza, żeby ocenił pod względem bezwypadkowości.
Ostatnio zmieniony przez dan Pon Maj 12, 2008 17:48, w całości zmieniany 1 raz
Auto: 2.0 TFSI
Skąd: Czechów Pomógł: 8 razy Dołączył: 04 Maj 2004 Posty: 1082
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 17:46
Na Podchorążych masz taki warsztacik panowie naprawdę bardzo fajnie sprawdzają (nawet ciśnienie na cylindrach ) . Później podjedz gdzieś sprawdzić zawieszenie i myślę ze wystarczy , może jeszcze czujnik lakieru .
Auto: D5244T+
Skąd: Bronowice Pomógł: 7 razy Dołączył: 08 Sie 2006 Posty: 356
Wysłany: Pon Maj 12, 2008 17:53
Wg. mnie to lepiej weź kogoś kto kuma o co chodzi w aucie które chcesz kupić i niech wychwyci to co jest nie tak. Na tym teście sprawdzają elementy zużywające się w normalnej eksploatacji. Ja bym w kupowanym aucie sprawdził (po podłużnicach, podłodze, bagażniku) czy auto nie jest zrobione z trzech i czy prosto jeździ. Resztę idzie dograć samemu.