FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Samochodówka na Długosza
Autor Wiadomość
adas1987 
drifter
V6

Auto: HB RWD
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 11:50   

corey napisał/a:

po technikum masz ZEROWE pojecie o matmie i fizyce

i tu sie zgodze jak najbardziej bo w technikum masz tylko podstawy a na polibudzie juz nie tak kolorowo z ta podstawą
a przygotowanie masz ale tylko z przedmiotów technicznych :spoko:

kom 695048708

_Rafi_ 
streetracer

Auto: ropniak
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 12:49   

corey napisał/a:
adas1987 napisał/a:

corey napisał/a:
akurat pod polibude to przygotowanie w technikum jest ZEROWE

nie pisz glupot

hmmmm to jak to jest powiedz mi ze ci co idą po technikum to właśnie dobrze sobie radzą z materiałem bo mieli podobny program a ci co są po ogólniakach nie wiedzą o co sie dzieje? O ile sie nie myle to na polibudzie sa przedmioty techniczno-matematyczne zależy jaki kierunek no ale po samochodówce to chyba wiadomo co sie wybiera bo chybna nie na adwokata :rotfl: ?

hmm, pojdziesz na polibude sam zobaczysz

po technikum masz ZEROWE pojecie o matmie i fizyce, musisz na pierwszym roku chodzic na zajecia uzupelniajace etc.

matma to PODSTAWA czegokolwiek na tej uczelni. jak wylatujesz z programem nauczania to prosze pojdz na mechaniczny do dziekanatu, wez sobie informator i porowanaj, zeby cie zdziwko nie wzielo :mrgreen:

jedyny plus to ze pierszy semestr mechaniki jest mniejwiecej podobny do calego materialu jaki miales w technikum. tyle[szczeze to zaden plus]

wszyscy ktorych znam po technikum na polibudzie mieli ogromne problemy na poczatku.

jesli myslisz ze na polibudzie bedzies sie czegos uczyl o samochodach to szczez ci radze olej temat, oszczedz sobie mnostwo cierpien i rozczarowan.

Skończyłem tą szkołę w 96r. i za moich czasów p.Kijowska (stara) dobrze po pupci dawała na matmie , a co do fizyki to była krótko ale napewno nie mniej materiału niż w ogólniaku.Wszystko zależy od nauczycieli .Powiem tylko tyle,że w drugiej klasie w technikum mechanicznym ,żeby zdać koledzy musieli zaliczyć obliczyć delte, x1 i x2 jak się orientujecie o co chodzi ,a w samochodówce jak bym tego na początku roku nie umiał to bym przez cały rok nic z matmy nie rozwiązał.Kiedyś była to szkoła jak pisałem z najwyższym poziomem ,wymagania były duże i dlatego wiedzy mieliśmy więcej niż inni, a co się zmieniło przez te ponad 10lat to już nie wnikam.

Bedi 
drifter

Auto: Kross Hexagon
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 13:00   

To już teraz naprawde nie wiem gdzie lepiej iść czy do liceum czy technikum. (biorąc pod uwage że po szkole średniej Polibuda oczywiście :) ) Każdy mówi inaczej. Ale technikum jest chyba lepsze bo róznie się w życiu układa a tak na się przynajmniej zawód.

I jeszcze jedno pytanko jak na polibude biora to na co uwage bardziej zwracają tylko na mature czy szkoły wcześniejsze np samochodówka ?

corey 
drifter

Auto: e36cupe+323ba
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 15:56   

_Rafi_ napisał/a:

Skończyłem tą szkołę w 96r. i za moich czasów p.Kijowska (stara) dobrze po pupci dawała na matmie , a co do fizyki to była krótko ale napewno nie mniej materiału niż w ogólniaku.Wszystko zależy od nauczycieli .Powiem tylko tyle,że w drugiej klasie w technikum mechanicznym ,żeby zdać koledzy musieli zaliczyć obliczyć delte, x1 i x2 jak się orientujecie o co chodzi ,a w samochodówce jak bym tego na początku roku nie umiał to bym przez cały rok nic z matmy nie rozwiązał.Kiedyś była to szkoła jak pisałem z najwyższym poziomem ,wymagania były duże i dlatego wiedzy mieliśmy więcej niż inni, a co się zmieniło przez te ponad 10lat to już nie wnikam.

rafi, bardzo fajnie ale ZAKRES materialu w technikum jest MOCNO a nawet BARDZO MOCNO okrojony, i nie zalezy to od srogosci nauczyciela. bardzo nie chce mi sie wierzyc w to ze na dlugosza olewaja program i robia 3x wiecej matmy niz musza.

nie chwalac sie mialem 6 ["celujacy"] z matmy na maturze, ustny zdawalem przed komisja z polibudy[z mojego ogolniaka to byla tylko dyrektorka] bo wybralem opcje polaczona z egazminem na elektryczny. moglbym zaryzykowac stwierdzenie ze w tamtym czasie ogarnialem temat matematyki a na studiach i tak musialem mocno pupe przycisnac i kuc az iskry szly. koledzy po technikum mieli takie oczy :wow: a to co wynosili z technikum mimo bardzo dobrych ocen tam to smiech na sali. 95% ludzi wykruszylo sie przez matme.

bedi93 napisał/a:
To już teraz naprawde nie wiem gdzie lepiej iść czy do liceum czy technikum. (biorąc pod uwage że po szkole średniej Polibuda oczywiście :) ) Każdy mówi inaczej. Ale technikum jest chyba lepsze bo róznie się w życiu układa a tak na się przynajmniej zawód.

I jeszcze jedno pytanko jak na polibude biora to na co uwage bardziej zwracają tylko na mature czy szkoły wcześniejsze np samochodówka ?

ja bym ci radzil isc do technikum i do roboty , ewentualnie jakies LEKKIE studia zaoczne etc. takie tez sa na polibudzie

jesli chcesz strasznie na mechaniczny to dobry ogolniak.

ale dalej bym przemyslal ten kierunek bo na tej uczelni:
1.bedziesz tego zalowal
2.nie nauczysz sie tam prawie nic oprócz teoretycznych gowien
3.juz lepiej isc na medycyne - tez hardcore podobno ale zawod pewien i chajs. po mechanicznym to masz tylko satysfakcje ze pokonales to.

wujek 
drifter
a.k.a. jedentrzy

Auto: D5244T+
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 19:37   

Ja skończyłem ogólniaka i potem poszedłem na PL na IZI i o ile matma i fizyka jakoś by dało radę o tyle pierwsze zajęcia z np. elektrotechniki rozwiały moje wątpliwości na temat tego czy powinienem tam studiować :/ Brak podstaw technicznych eliminuję bardzo szybko - bo na PL nauka tych przedmiotów zaczyna się na wysokim poziomie, a jak nie masz podstaw, które zdobywasz w technikum to masz pozamiatane od samego początku.

Patrząc z perspektywy czasu, słuszna droga to technikum, z naciskiem na matmę i fizykę a potem PL. Jak dołożysz do tego kawałem obcego języka to naprawdę spoko robotę można znaleźć.

crOOchy 
the fastest furious

Auto: Jeep WJ Limited 2.7 CRD
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 10:15   

byłem na PL na Mechanice i budowie maszyn, SiC. Poleglem na matmie, byłem po ogólniaku gdzie naprawde dużo wymagali (IIILo). Po roku studiów uznałem że nic oprócz teori sie tam nie naucze i mówie o przedmiotach technicznych. Przeniosłem się na studia zaoczne kierunek Transport i jestem mega zadowolony, kadra z polibudy, większośc znałem :D ale całkiem inne podejście do nauki przedmiotu :spoko:
Z matmą tez miałem problemy, ale poszło 8)

kroli 
drifter

Auto: FWD & RWD
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 14:26   

Patrick napisał/a:
ogólnie polecam bo z odrobiną mozliwości i chęci można po tej skzole i np. politechnice takie kokosy zarabiać ze to sie w głowie nie mieści :O

:haha: :haha: :haha: :haha:

w głowie to się nie mieści to co Ty pier#@$sz koleżka się obronił w lutym z bardzo dobrymi wynikami i jakoś zamiast tych kokosów jest bezrobotny

także pomyśl 2 razy zanim coś głupiego napiszesz :D

wujek 
drifter
a.k.a. jedentrzy

Auto: D5244T+
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 14:41   

kroli napisał/a:
koleżka się obronił w lutym z bardzo dobrymi wynikami i jakoś zamiast tych kokosów jest bezrobotny

Bo dyplom nic nie daje, jak nie umiesz go wykorzystać i tylko czekasz na manne z nieba.

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Sob Maj 16, 2009 15:18   

kroli napisał/a:
Patrick napisał/a:
ogólnie polecam bo z odrobiną mozliwości i chęci można po tej skzole i np. politechnice takie kokosy zarabiać ze to sie w głowie nie mieści :O

:haha: :haha: :haha: :haha:

w głowie to się nie mieści to co Ty pier#@$sz koleżka się obronił w lutym z bardzo dobrymi wynikami i jakoś zamiast tych kokosów jest bezrobotny

także pomyśl 2 razy zanim coś głupiego napiszesz :D

TY też ... zdolny gość zarobi porządną kasę a jak jest łajzą ... to i doktorat mu nie pomoże

Małkers 
Widać, że się stara

Auto: fiat 126p
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 19:19   

Odświeżam temat ;)

Planuje złożyć podanie do technikum samochodowego na Długosza. Motoryzacja to moja pasja. Średnią jaka będę miał na koniec roku to coś koło 3,70-4.0 zależy ;)
Najgorszej boję się testów gimnazjalnych ponieważ zawsze tam kiepsko wypadam

Pytanie czy mam szanse się tam dostać?

sznurówka23 
drifter

Auto: Nysa
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 19:27   

Oceny sa ważne ale podstawą jest zdobycie jakiejś tam ilości punktów na ogólnej klasyfikacji, na rekrutacji wymagane było dwa lata temu około 50 punktów do technikum najmniej, a teraz doszedł wam niby nie wliczany słyszałem do rekrutacji angielski ale nie mam pojęcia jki jest próg punktowy, same oceny u mnie dały mi około 20 pkt więc mocny nie byłem ale 70 pkt z testu miałem :P Więc bez problemu. Miłość do motoryzacji nie liczy się w samochodówce, właściwie przez czas trwania do tej pory mojej nauki <jestem w 2-gej klasie> o samochodach nauczyłem się tyle co nic. Czyli obliczania naprężeń i inne głupoty których poza kartkówkami i itp. nigdy nie wykorzystam, zapału mi pozostaje pożyczyć :)

Upierdliwy 
speed demon
aka Clio

Auto: 525
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 19:46   

Jak mnie przyjęli to i Ciebie przyjmą :D

Kruchy 
DRUGA ZOLTA KARTKA
MOTOR PANY

Auto: Jeszcze Troche
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 21:07   

Teraz przyjmują CHYBA od 116 pkt.

sznurówka23 
drifter

Auto: Nysa
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 21:15   

łał :D ale podobno ten angielski miał się nie wliczać :)

Małkers 
Widać, że się stara

Auto: fiat 126p
Wysłany: Pon Sty 25, 2010 21:27   

no ja słyszałem ze gość który miał 60 pkt z ocenami sie dostał ;)

Odpowiedz do tematu