Auto: Audi A4
Skąd: Polska Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Lis 2004 Posty: 691
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 21:41
kfak napisał/a:
niemozliwe!
Moj znajomy co jezdzi trampkiem mial taka sama sytuacje jak Mico i tez probowal zostac na starych blachach. jestem pewny ze ma nowe. ale dla pewnosci dam znac po swietach bo dopiero po swietach bede spowrotem w miescie
pozdro 5
Jak niemożliwe , jak możliwe
Mam nowy dowód , a stare blachy.Jak ktoś nie wierzy to będe w sobote na torze
Auto: VW Amarok
Skąd: Polska Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Cze 2004 Posty: 560
Wysłany: Czw Gru 16, 2004 22:37
hehe HUGO ma racje... bylem dzis w urzedzie i to czy wymienisz blachy na nowe(biale) czy zostawiasz stare to twoja wola... Z wymiana placisz 160zl a bez z 50 chyba... Nie zmienia sie wlasciciel, gmina wiec moga zostac stare blachy..
Auto: 120E88 328F30 550E60
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 18 razy Dołączył: 19 Lip 2004 Posty: 2476
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 08:00
MicO napisał/a:
hehe HUGO ma racje... bylem dzis w urzedzie i to czy wymienisz blachy na nowe(biale) czy zostawiasz stare to twoja wola... Z wymiana placisz 160zl a bez z 50 chyba... Nie zmienia sie wlasciciel, gmina wiec moga zostac stare blachy..
Czyli wychodzi na to że UNIA coś zmieniła ....
czyli mam rozumieć że jak kupię auto z numerami z mojej gminy to też nie musze ich zmieniać ???
:?:
EDIT:doczytałem czyli tylko jak sie nie zmienia właściciel i gmina
BURDEL MAJĄ
_________________ MAZDA ... i czujesz że korodujesz ...
Auto: Clio II Phase 2
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 16:52
srebrny yaris bodajze, ale czy to istotne?
akurat tutaj z przepisami akurat burdelu nie widze, to ze sie zdaje tablice, karte pojazdu itd., to nie znaczy ze sie ich potem nie zwraca
kfaku nie medrkuj
goofy, gdzie z tego co przytoczyles wynika, ze trzeba zmieniac tablice na biale w sytuacji chociazby takiej w jakiej jest Mico, tzn. ten sam wydzial komunikacji?
pewnie za jakis czas bedzie obowiazek, poki co z tego co obserwuje jest to dobrowolne (choc wiaze sie naturalnie z dodatkowa oplata za te wlasnie tablice), co innego jak zmenia sie rejestruje auto w innym powiecie, wtedy niezaleznie czy sie mialo czarne czy biale - podlegaja one wymianie
wczoraj widzialem IKARUSA MPK, ktorego skrocono (zlikwidowano m.in. przegub), nastapily zmiany konkstrukcyjne, wnosiokuje, ze dowod rejestracyjny tez pewnie zostal z koniecznosci wymieniony, natomiast tenze ikarus ma w dalszym ciagu czarne tablice LUC
prawna roznica miedzy bialymi a czarnymi jest taka, ze Ci z bialymi nie musza sobie naklejac naklejki PL
Auto: Galant
Skąd: Woj. Lubelskie Pomógł: 14 razy Dołączył: 13 Cze 2004 Posty: 933
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 17:05
Lmac napisał/a:
goofy, gdzie z tego co przytoczyles wynika, ze trzeba zmieniac tablice na biale w sytuacji chociazby takiej w jakiej jest Mico, tzn. ten sam wydzial komunikacji?
Czytaj dokładnie cały temat to napewno byś znalazł taki post co jest na poprzedniej stronie. Jest napisana podstawa prawna.
WTÓRNIK LUB WYMIANA DOWODU REJESTRACYJNEGO
Wypełniony formularz (druk) wniosku oraz:
-w przypadkach koniecznych - potwierdzenie ze stacji kontroli pojazdów określające termin następnego badania technicznego pojazdu,
-karta pojazdu, jeśli była wydana,
-tablice rejestracyjne,
-dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,
-dowód osobisty - w przypadku osób fizycznych,
-aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS),
-zaświadczenie o nr REGON oraz upoważnienie dla osoby załatwiającej sprawę - w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,
-dowód uiszczenia opłaty rejestracyjnej i ewidencyjnej.
PODSTAWA PRAWNA
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. – „Prawo o ruchu drogowym” (tekst jednolity Dz.U.Nr 58, poz.515 z 2003 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów (Dz.U.Nr 133, poz.1123 z 2002 r. z późn. zm.),
rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 27 września 2003 r. w sprawie szczegółowych czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzorów dokumentów w tych sprawach (Dz.U.Nr 192, poz.1878 z 2003 r. z późn. zm.).
Lmac napisał/a:
prawna roznica miedzy bialymi a czarnymi jest taka, ze Ci z bialymi nie musza sobie naklejac naklejki PL
Wcale, że nie zwalnia. Już nie raz była dyskusja na ten temat. Nawet jaoś ostatnio w Auto Świecie było na ten temat, że białe tablice nie zwalniają z obowiązku naklejania PL'ki. Podstawa prawna jest na to.
Auto: Clio II Phase 2
Wysłany: Pią Gru 17, 2004 23:10
goofy czytalem juz wczesniej i w mojej ocenie nigdzie nie jest napisane, ze jestes zobligowany do wymiany czarnych tablic na biale
znalazlem rozporzadzenie, w ktorym jest napisane, ze stare tablice zachowują ważność do chwili wyrejestrowania pojazdu lub zmiany jego właściciela.
co do najlejek PL to czytalem kiedys rozporzadzenie, ze w przypadku bialych tablic ten obowiazek sie znosi, natomiast co do czarnych obliguje od 1 maja 2004
ciekawa strona o tablicach:
http://bjb.w.interia.pl/
gdzie w lublinie lub okolicy zrobie przeglad samochoddziku z gazem, poprostu jaka stacje diagnostyczna polecacie niechodzimi mi o zrobienie przeglady typu zaplacenie i podbicie klepki, tylko chce zeby ktos posprawdza tak jak to powino byc naprawde na przegladzie??
a i jeszcze wiecie moze na jakich stacja diagnostycznych daja tam np. talonik na lpg bo slyszalem ze czasami daja np. na 20,30L lpg za przeglad??
Wysłany: Nie Wrz 02, 2007 18:22
MarcinLbn napisał/a:
sorry za odgrzewanie kotleta ale niechcialem zaczynac nowego tematu
gdzie w lublinie lub okolicy zrobie przeglad samochoddziku z gazem, poprostu jaka stacje diagnostyczna polecacie niechodzimi mi o zrobienie przeglady typu zaplacenie i podbicie klepki, tylko chce zeby ktos posprawdza tak jak to powino byc naprawde na przegladzie??
a i jeszcze wiecie moze na jakich stacja diagnostycznych daja tam np. talonik na lpg bo slyszalem ze czasami daja np. na 20,30L lpg za przeglad??
na Wojciechowskiej nawet mi pod auto właził i szarpał kołami
w nowym aucie
a normalnie to gdzie jeżdżę
Jak robiłem pierwszy przegląd w kraju to mi go wyszarpali i wysprawdzali i nawet od spodu wszystko zbadali na Jana Pawła w speedcar...byłem aż w szoku, że to tak dogłębnie było zrobione więc polecam.
Auto: ropniak
Skąd: LSM Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 964
Wysłany: Wto Wrz 04, 2007 07:32
mattey napisał/a:
Również polecam speedcar jak kupilem volfa to też mi go dokładnie sprawdzili
dokładnie.
Szarpaki są też w CITO i akurat w tym roku tam byłem w centrum motoryzacji.Samochodzik sprawdzili nawet z badaniem amortyzatorów,a na koniec dostałem gadżet-latarkę diodową
MarcinLbn the fastest furious Ustrzelił 100000post
wkoncu zrobilem przeglad w Zemborzycach Tereszynskich(trasa Lbn-Krasnik), wszystko OK zrobili sprawdzili i jeszcze 20L lpg dali gratis
a jak ktos jezdzi na ropce to daja 5L on za przeglad
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 12:25
MarcinLbn napisał/a:
wkoncu zrobilem przeglad w Zemborzycach Tereszynskich(trasa Lbn-Krasnik), wszystko OK zrobili sprawdzili i jeszcze 20L lpg dali gratis
buehehe ...
to chyba Cie widziałem
Astra stała obok hali
złota 5d Astra G z reklamą na szybie
MarcinLbn the fastest furious Ustrzelił 100000post
buehehe ...
to chyba Cie widziałem
Astra stała obok hali
nom widzialem ta astre
odjechales w kierunku Lbn, dosc dynamicznie
Wysłany: Sob Wrz 08, 2007 12:33
MarcinLbn napisał/a:
Paweel napisał/a:
MarcinLbn napisał/a:
buehehe ...
to chyba Cie widziałem
Astra stała obok hali
nom widzialem ta astre
odjechales w kierunku Lbn, dosc dynamicznie
ano odjechałem kończyć robote
Polecam tamtą stacje w Zemborzycach
pracownik rzeczowy,doinformowany,zna sie na swojej robocie
właśnie tak będe robił opinie diagnosty na zmiane/wyznaczenie przeznaczenia pojazdu
na "samochód specjalny-pomoc drogowa "
Stacja ma pełne uprawnienia , jest to stacja OKRĘGOWA