ja stosuje woski CARNACUBA te zolte FORMULA 1. Ostatnio mialem paste w takim blaszanym pudelku troche wiekszym jak konserwa
potrzeba troche czasu i wysilku zeby dobrze uzyc tego preparatu ale oplaca sie... .
Trochę czasu i wysiłku ? To znaczy, że mam długo wcierać ten wosk i stosować maksymalny nacisk na felgi ?
Jak długo ?
Jest tam jakaś szczegółowa instrukcja do tego ?
Wbrew pozorom, te pytania nie są chyba aż tak głupie, skoro efekt zależy od wkładu pracy, no ale musze wiedzieć co mam wkładać
Auto: Malarz
Skąd: Lublin Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lut 2005 Posty: 1180
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 13:04
pozytywka TT napisał/a:
Trochę czasu i wysiłku ? To znaczy, że mam długo wcierać ten wosk i stosować maksymalny nacisk na felgi ?
Jak długo ?
Jest tam jakaś szczegółowa instrukcja do tego ?
Wbrew pozorom, te pytania nie są chyba aż tak głupie, skoro efekt zależy od wkładu pracy, no ale musze wiedzieć co mam wkładać
Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Skąd: Śródmieście Pomógł: 30 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 3256
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 20:07
chodzi o to ze dobre woski sie "ciezej" poleruje... po pierwsze woskowane powierzchnie musza byc czyste (po myciu) i suche... nakladasz wosk (gabeczka lub szmatka) i czekasz az wyschnie (dobrze zostawic na dluzej np na 2-3 godzinki).. pozniej trzeba czysta szmatke i dokladnie okreznymi ruchami "sciera" wosk ( i wlasnie dobre woski trudniej usunac niz np te w sprayu ktore po jednym przetarciu znikaja)... jak zetrzesz wosk to inna czysta szmatka polerujesz do mega polysku.... na zime dobrze tez zabezpieczyc nie tylko felgi ale i cale auto
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 20:11
Jaqub napisał/a:
(dobrze zostawic na dluzej np na 2-3 godzinki)
przepraszam cie bardzo ,ale głupoty piszesz, nic Ci nie da że wosk po nałożeniu pozostawisz na 2,3 godz.czy nawet 2 dni czekasz pare min,az wyschnie i polerujesz suchoą szmatką.
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 20:20
Kuba napisał/a:
Jaqub napisał/a:
(dobrze zostawic na dluzej np na 2-3 godzinki)
przepraszam cie bardzo ,ale głupoty piszesz, nic Ci nie da że wosk po nałożeniu pozostawisz na 2,3 godz.czy nawet 2 dni czekasz pare min,az wyschnie i polerujesz suchoą szmatką.
latem jak jest +35 stopni to mozesz i po pieciu minutach... ale w tej chwili jak jest wilgotno i zimno to wosk slabo wysycha.. to widac po kolorze... a jak dobrze wyschnie to lepiej sie poleruje i nie zostaja "smugi"...
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 20:29
Jaqub napisał/a:
latem jak jest +35 stopni to mozesz i po pieciu minutach... ale w tej chwili jak jest wilgotno i zimno to wosk slabo wysycha.. to widac po kolorze... a jak dobrze wyschnie to lepiej sie poleruje i nie zostaja "smugi"...
jak dla mnie to mozesz czekac i miesiąc,ja tego nie polecam ,bo nic nie daje,pracuje pare lat na myjni samochodowej i mam troszke doświadczenia w tej kwestii
Wysłany: Wto Lis 07, 2006 21:15
Kuba napisał/a:
Jaqub napisał/a:
na myjni liczy sie czas... a co za tym idzie ilosc pojazdow i PLNow...
nie u mnie nie wiesz ,nie wypowiadaj sie!
nie wiem jakich woskow uzywasz ale wszystkie lepsze woski dopoki nie wyschna przy wycieraniu nie pyla sie tylko zaciagaja i robia "smugi" ktore jest bardzo ciezko dobrze spolerowac... dlatego odnowa lakieru kosztuje ok 1tys. pln a dobre woskowanie reczne! ok 100pln... ja nie pisze o woskach z karchera...
dlatego odnowa lakieru kosztuje ok 1tys. pln a dobre woskowanie reczne! ok 100pln...
w jakim sensie odnowa lakieru...malowanie czy polerka zwykla...?? a co do polerki recznej i 100zl...?? nio to nie wiem jakich srodkow uzywasz... koszt polerki (maszyna) calego auta sredniej wielkosci jest ok 150zl
Wow! Jak konkretnie rozmawiacie, naprawdę sporo się można dowiedzieć z Waszych dyskusji, zwlaszcza, jak ktoś jest taki zielony w tych sprawach, jak ja
I miło mi, że nie wyzywacie mnie tu od matołków, ale tłumaczycie mi wszystko z wielką cierpliwością i pobłażliwością
Dzięki, dzięki, dzięki... Wam za to
Auto: 2.9 turbo i 2.8 Quattro
Skąd: Lublin Pomógł: 10 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 469
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 01:28
pozytywka TT napisał/a:
Wow! Jak konkretnie rozmawiacie, naprawdę sporo się można dowiedzieć z Waszych dyskusji, zwlaszcza, jak ktoś jest taki zielony w tych sprawach, jak ja
a jak nie jest zielony to nasuwa sie tylko jedno spostrzeżenie
ile wypowiedzi tyle opini dlatego nie bedę już tu swojej dodawał
ale parę wypowiedzi mnie zaintrygowało i dlatego napiszę
że 15-tkę to sobie na wartburga można założyć a nie na tt
(MIcO napisał: tylko nie daje glowy czy wejdzie do TT na zacisk 15 cali.. )
nie ma co sprawdzać nie wejdzie a już napewno nie stalówka
tt ma pewne zaciągi z A4 i G4 ale niestety to nie jest to samo
kontynuując to:
felga aluminiowa to nie jest to samo co karoseria aluminiowa np. w A8
(to inną technologią jest wykonane i zabezpieczone a to inną)
no i nie wiem czy wiecie a chyba tak bo ktoś wspomniał coś o tym
w tej chwili są już dostępne aluminiowe felgi zimowe
nie znaczy to że stosowane są tylko w zimie ale są wykonywane nową technologią która pozwala na dokładniejsze zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi czyli mróz sól piasek wilgoć itp
(więcej danych na ten temat pod adresem www.tuning-zone.pl gg Grzegorz)
Wysłany: Sro Lis 08, 2006 10:40
Big Head napisał/a:
Jaqub napisał/a:
dlatego odnowa lakieru kosztuje ok 1tys. pln a dobre woskowanie reczne! ok 100pln...
w jakim sensie odnowa lakieru...malowanie czy polerka zwykla...?? a co do polerki recznej i 100zl...?? nio to nie wiem jakich srodkow uzywasz... koszt polerki (maszyna) calego auta sredniej wielkosci jest ok 150zl
o odnowe lakieru to chodzilo mi o to co jakas firma robila u NAS... myli nakladali jakies srodki polerowali, pozniej znowu jakies srodki itd.. bylo nawet kiedys o tym w TVN turbo.. niebieskie RS4 z tego co wiem przeszlo ten zabieg... a o ta polerke to chodzilo mi o cos w rodzaju woskowania auta recznego a nie narzucenie wosku z karchera...