FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem: gaz,płyn chłodniczy,co jeszcze...?!
Autor Wiadomość
truespinmice 
prawdziwy tuner
www.supra-team.pl

Auto: Stazza JA, MA70
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:07   Problem: gaz,płyn chłodniczy,co jeszcze...?!

Witam,

mam oto taki problem w Cali:
Odpalam auto na benzynie, przejeżdżam pare km , żeby "rozgrzać" auto, dopiero jak to nastąpi przełączam na gaz. Wszystko było OK, do pewnego razu.
Otóż jadąc na benzynie przełączyłem na gaz - jak zawsze - i nagle zaczęły się cyrki: auto gasło, rzucało nim itp. (dziwne jest to , że z dmuchawy nie leciało ciepłe powietrze ,a wskaźnik temp. wody wskazywał prawie 90 stopni). Próbowałem odpalić auto (gaz,benzyna różne warianty) jak zgasło , ale nie chciało (rozrusznik kręcił elegancko). Po jakiś 20 minut stania na Orlenie auto odpaliłem jeszcze raz na benzynie i już tak jakby było OK.
Chciałem zauważyć , że czułem gas w środku auta i w obrębie (pod maską, w bagażniku) - tak mi się przynajmniej wydaje. Poprosiłem nawet jednego gościa z Orlenu żeby użyczył mi nosa, ale on stwierdził , że nie bardzo czuje.

Taka sama sytuacja miała miejsce wczoraj. Tylko wczoraj do tego jeszcze parownik mi zamarzł (oszronił się).

Najbardziej w tym wszystkim martwi mnie to,że temp silnika rośnie w trybie natychmiastowym , z dmuchawy nie leci ciepłe powietrze, no i to , że woda potrafi się zagotować (nie włącza sie wentylator na chłodnicy). Plus do tego: dlaczego płyn chłodniczy nie ociepla parownika? Bo przecież on ma za zadanie go ogrzewać, nie?

No oczywiście jakby tego było mało w tych samych momentach co się te dziwne rzeczy dzieją , to problem mam ze skrzynią biegów :| poprostu nagle biegi nie wchodzą (drążek jest tak jakby przyczepiony do swojej ostatniej pozycji...) :| to już wogóle mnie rozwaliło :)

A na zakończenie dodam , że nie dzieje się tak co dzień.

Domyślam się ,że jednym z problemów może być termostat, ale pewnie też coś więcej....??

Z góry dzieki za pomoc :spoko:
156.com.pl

Kamil 
the fastest furious

Auto: .
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:15   

Kiedyś tak miałem...Możliwe że parownik już też niedomaga...Miałem też kiedyś tak pare razy że mi zamarzł parownik a wtedy to juz i na PB nie odpalisz-nie pytaj dlaczego bo nie wiem ale tak miałem...
A co do termostatu to najtańsza rzecz którą można wymienić za niskie koszta, i można też samemu sprawdzić czy się otwiera i czy tym samym działa

truespinmice 
prawdziwy tuner
www.supra-team.pl

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:26   

Kamil napisał/a:
Miałem też kiedyś tak pare razy że mi zamarzł parownik a wtedy to juz i na PB nie odpalisz-nie pytaj dlaczego bo nie wiem ale tak miałem...

a myślałem , że to mi się coś uroiło :) ale fakt...jest tak, że na PB też nie pójdzie :|
156.com.pl

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Auto: 120E88 328F30 550E60
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:28   Re: Problem: gaz,płyn chłodniczy,co jeszcze...?!

truespinmice napisał/a:
Witam,

mam oto taki problem w Cali:
Odpalam auto na benzynie, przejeżdżam pare km , żeby "rozgrzać" auto, dopiero jak to nastąpi przełączam na gaz. Wszystko było OK, do pewnego razu.
Otóż jadąc na benzynie przełączyłem na gaz - jak zawsze - i nagle zaczęły się cyrki: auto gasło, rzucało nim itp. (dziwne jest to , że z dmuchawy nie leciało ciepłe powietrze ,a wskaźnik temp. wody wskazywał prawie 90 stopni). Próbowałem odpalić auto (gaz,benzyna różne warianty) jak zgasło , ale nie chciało (rozrusznik kręcił elegancko). Po jakiś 20 minut stania na Orlenie auto odpaliłem jeszcze raz na benzynie i już tak jakby było OK.
Chciałem zauważyć , że czułem gas w środku auta i w obrębie (pod maską, w bagażniku) - tak mi się przynajmniej wydaje. Poprosiłem nawet jednego gościa z Orlenu żeby użyczył mi nosa, ale on stwierdził , że nie bardzo czuje.

Taka sama sytuacja miała miejsce wczoraj. Tylko wczoraj do tego jeszcze parownik mi zamarzł (oszronił się).

Najbardziej w tym wszystkim martwi mnie to,że temp silnika rośnie w trybie natychmiastowym , z dmuchawy nie leci ciepłe powietrze, no i to , że woda potrafi się zagotować (nie włącza sie wentylator na chłodnicy). Plus do tego: dlaczego płyn chłodniczy nie ociepla parownika? Bo przecież on ma za zadanie go ogrzewać, nie?

No oczywiście jakby tego było mało w tych samych momentach co się te dziwne rzeczy dzieją , to problem mam ze skrzynią biegów :| poprostu nagle biegi nie wchodzą (drążek jest tak jakby przyczepiony do swojej ostatniej pozycji...) :| to już wogóle mnie rozwaliło :)

A na zakończenie dodam , że nie dzieje się tak co dzień.

Domyślam się ,że jednym z problemów może być termostat, ale pewnie też coś więcej....??

Z góry dzieki za pomoc :spoko:

w parowniku gaz z ciekłego robi sie "gazowy" ... jak go nie ogrzewa płyn (pewnie za niski poziom albo awaria termostatu inaczej mówiąc nie ma przez niego obiegu płyn) to bezpośrednio w parowniku zbiera sie CIEKŁY gaz i stopniowo paruje ... zalewając silnik podczas próby odpalania na PB ... ja w poldku nonstop miałem z tym problemy ...

jak zamarźnie Ci parownik to trzeba odciąć i PB i LPG i odpalać i dopiero w momencie gdy silnik załapie włączasz PB ...

truespinmice 
prawdziwy tuner
www.supra-team.pl

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:38   

Paweel napisał/a:
jak zamarźnie Ci parownik to trzeba odciąć i PB i LPG i odpalać i dopiero w momencie gdy silnik załapie włączasz PB ...

a jak go się "odcina" ? bo u mnie w przełączniku gaz/pb nie ma opcji "pusto".

Paweel napisał/a:
ak go nie ogrzewa płyn (pewnie za niski poziom albo awaria termostatu inaczej mówiąc nie ma przez niego obiegu płyn)

jak dotykałem przewód idący do/z parownika, to były ciepłe, a silnik był GORĄCY (wskaźnik wody bardzo szybko pią się w góre, na odcinku jakiś 500 metrów temp. na wskaźniku wzrosła o 30stopni).

A co z tym ciepłym powietrzem w kabinie? Czego go nie ma podczas występowania tej awarii? Nie otierwa się jakiś obieg, czy co?

Możliwe , że to wszystko jest spowodowane termostatem, ale wolałem napisać na forum niż ryzykować jakąś poważną awarie....rozumiecie :)
156.com.pl

QSY 
speed demon
emeryt

Auto: STI & Polonez 1500
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:41   

masz zapowietrzony uklad chłodzenia...

maly841 
pr0 killer

Auto: 2.0 TFSI
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:42   

http://lkt.pl/viewtopic.php?t=3863

Kamil 
the fastest furious

Auto: .
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:44   

jak termostat nie działa
to w środku z otworów zimność tylko będzie wiała :D

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:47   

QSY napisał/a:
masz zapowietrzony uklad chłodzenia...

co wynika z za niskiego poziomu płynu bo wątpie żeby w cali (NIE WIEM bo nie miałem dłużej niz kilka dni Calibry) było coś takiego jak odpowietrzniki do układu chłodzenia

QSY 
speed demon
emeryt

termostat panie kolego jest na mały obieg tylko i z malego obiegu idzie ogrzewanie wiec to raczej nie ta przyczyna

truespinmice 
prawdziwy tuner
www.supra-team.pl

maly841 napisał/a:
http://lkt.pl/viewtopic.php?t=3863

czytałem ;) i próbowałem odkręcać , ale nic to nie dało

Kamil napisał/a:
jak termostat nie działa
to w środku z otworów zimność tylko będzie wiała

"nie czujesz kiedy rymujesz" ;)

Paweel napisał/a:
co wynika z za niskiego poziomu płynu

była dolewka dłuższy czas temu i na chwile obecną poziom jest OK.
156.com.pl
Ostatnio zmieniony przez truespinmice Sro Sty 31, 2007 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Paweel 
the fastest furious
Zoom-Zoom fan ...

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:48   

truespinmice napisał/a:
Paweel napisał/a:

a jak go się "odcina" ? bo u mnie w przełączniku gaz/pb nie ma opcji "pusto".

Paweel napisał/a:
ak go nie ogrzewa płyn (pewnie za niski poziom albo awaria termostatu inaczej mówiąc nie ma przez niego obiegu płyn)

jak dotykałem przewód idący do/z parownika, to były ciepłe, a silnik był GORĄCY (wskaźnik wody bardzo szybko pią się w góre, na odcinku jakiś 500 metrów temp. na wskaźniku wzrosła o 30stopni).

A co z tym ciepłym powietrzem w kabinie? Czego go nie ma podczas występowania tej awarii? Nie otierwa się jakiś obieg, czy co?

Możliwe , że to wszystko jest spowodowane termostatem, ale wolałem napisać na forum niż ryzykować jakąś poważną awarie....rozumiecie :)

najłatwiej to otworzyć maske przełączyć na PB i zdjąć konektor z elektrozaworu benzynowego lub z LPG

Kuba 
pr0 killer

Auto: Malarz
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:57   

miałem ten sam problem, z tym samym silnikiem, a powodem był niski poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, po dolaniu płynu wszystko wróciło do normy :mrgreen:

KLOCEK 
streetracer
KLOCEK RALLY TEAM

Auto: BMW e39 523i
Wysłany: Sro Sty 31, 2007 16:59   

Kamil napisał/a:
jak termostat nie działa
to w środku z otworów zimność tylko będzie wiała :D

a to nagrzewnica przypadkiem nie jest w małym obiegu ??
z tego co wiem termostat otwiera duży obieg puszczając płyn na chłodnicę

QSY 
speed demon
emeryt

Wysłany: Sro Sty 31, 2007 17:06   

klocek o tym samym pisałem kilka postów wyrzej :haha:

Odpowiedz do tematu