A ja Ci proponuje zastosowac zasade sprobuj na wlasnej skorze i komentuj cos o czym juz masz pojecie, bo to ze lejesz do innych aut, nie robi z ciebie eksperta w nijaki sposob.
Ja od pol roku jezdze na LM 5W30 z przebiegiem 15 tys. olej do dzis ma kolor jasny. Poprzedni Mobil byl przy tym przebiegu jak smola...
Co do zuzycia paliwa nie wypowiadam sie, bo leje dodatek LM do paliwa obnizajacy zużycie benzyny i sa widoczne pozytywne skutki... wiec jednoznacznie nie moge stwierdzic ktory zabieg przynosi skutki.
Polecam LM
1) mialem, testowalem LM 5w40 i 10w60 , dobre oleje ale totalnie bez rewelacji szczegolnie za taka kase
pozatym jak cos porownujesz do mobila , a znajdz mi cos gorszego, porownaj LM do valvo ok?
2)łał kolor jasny ma - normalnie szok
cisnienie testowane w silniku BP mazdy i 3sge toyoty, przebiegi rozne ale duze, jepiej niz LM cisnienie trzymal Platinum 10w60
A ja Ci proponuje zastosowac zasade sprobuj na wlasnej skorze i komentuj cos o czym juz masz pojecie, bo to ze lejesz do innych aut, nie robi z ciebie eksperta w nijaki sposob.
Ja od pol roku jezdze na LM 5W30 z przebiegiem 15 tys. olej do dzis ma kolor jasny. Poprzedni Mobil byl przy tym przebiegu jak smola...
Co do zuzycia paliwa nie wypowiadam sie, bo leje dodatek LM do paliwa obnizajacy zużycie benzyny i sa widoczne pozytywne skutki... wiec jednoznacznie nie moge stwierdzic ktory zabieg przynosi skutki.
Polecam LM
1) mialem, testowalem LM 5w40 i 10w60 , dobre oleje ale totalnie bez rewelacji szczegolnie za taka kase
Jaka kase kolego? Ja nie widze jakies bijacej po oczach roznicy... przedzial cenowy mniejwiecej podobny...
pozatym jak cos porownujesz do mobila , a znajdz mi cos gorszego
oj chyba wszystko co jest ponizej tego pulapu cenowego.... i wszystko inne z naszych rafinerii...
porownaj LM do valvo ok?
byc moze nastepnym razem.
2)łał kolor jasny ma - normalnie szok
łałłłł... widze ze mam przyjemnosc ze specjalista
cisnienie testowane w silniku BP mazdy i 3sge toyoty, przebiegi rozne ale duze, jepiej niz LM cisnienie trzymal Platinum 10w60
wiesz tak caly czas sie zastanawiam w jaki sposob ty to robiles.. i z chcecia poczytam.
Bo byc moze rownoczesnie testowales rozne oleje na roznych autach z roznym przebiegiem
mam nadzieje ze wku****jace sa te hahy
przepraszam za zla edycje, ale nie mam czasu juz poprawiac
_________________ Zanim odpiszesz Gość na moj post przemysl wszystko 2 razy... )
Auto: F7P
Skąd: Polska Pomógł: 29 razy Dołączył: 17 Cze 2004 Posty: 1894
Wysłany: Sob Lut 24, 2007 15:33
corey napisał/a:
mialem, testowalem LM 5w40 i 10w60
Woowww
Jestes Pewny że testowałeś LM 10w60?
Troche trudno mi w to uwierzyć gdyż poczatkowo był dość trudno dostępny ..
Jeżeli porónujesz Platinum 10w60 do LM to śmiem wątpić że w ogóle na tym drugim jeździłeś...
Bic piane i ja potrafie...
corey napisał/a:
znajdz mi cos gorszego, porownaj LM do valvo ok
Nie wiem czy czytasz uważnie..
Ale ani Kate ani Ja przydupas nie napisaliśmy nic odnośnie jakośći Valvo..
Na chwilę obecną moge opierac się tylko na wypowiedziach warsztatów które obsługują floty i prywatne bestie..
Możemy dyskutować..
Te same założenia gubienia ciśnienia moge podać do valvo..
Nie robie tego..
Opieram sie tylko na tym czego sam uświadczyłem..
a ja smiem twierdzic ze nie miales nigdy platinum 10w60 , ze co jest niby trodno dostepne?LM? chyba w bangladeszu
wszystkie oleje byly testowane na pewnej mazdzie i mojej celice
w mazdzie silnik pada z czestotliwoscia ok 3 tygodni , naprawde olej jest tam kluczowa sprawa , a test jest ekstremalny
wskaznik omori - pzy normalnej jezdzie od 3 tysi pokazywal 4.5 bara zawsze dla nowych panewek , wystaczylo silnik zagotowac do 100-110 stopni i od razu spadalo nawet do 3.5
na platinum czy valvo zanim spadlo cisnienie do 4 bar to dawno juz wywalilo korek w chlodnicy - duzo stabilniejsze
btw. najlepsze jajca byly na elfie sporti costam - nie ma bata wiecej niz 4 bary nie pokazalo sie nigdy a przy kacie cisnienie szlo naprawde w dol
mazda przeszla juz prawie wszystkie oleje dostepne na naszym rynku 10w60, mamy je z probek i naprawde platinum jest bardzo porzadnym olejem za bardzo mala kase
natomiast LM to bardzo drogi olej o tylko dobrych wlasciwosciach
pozatym LM lubi sie przypalic podobnie jak mobil
castrol RS gowno nie smaruje po zdjeciu miski splywal jak woda, mobil 5w50 dobry byl 4 lata temu
ja tam nie polegam na czyichs opiniach - nie jestem typem czlowieka przydupasa, a warszaty serwisujace floty naprawde maja pojecie o olejach
a ja smiem twierdzic ze nie miales nigdy platinum 10w60
toz ci nie pisal, ze mial....
corey napisał/a:
wszystkie oleje byly testowane na pewnej mazdzie i mojej celice
w mazdzie silnik pada z czestotliwoscia ok 3 tygodni
jak zrozumialam jestes mechanikiem
corey napisał/a:
a test jest ekstremalny
wskaznik omori - pzy normalnej jezdzie od 3 tysi pokazywal 4.5 bara zawsze dla nowych panewek , wystaczylo silnik zagotowac do 100-110 stopni i od razu spadalo nawet do 3.5
nigdy nie dostalbys mojego auta do serwisowania,
Tak wiec DARKMAN_X, Jak widzisz zdania o olejach sa podzielone...
Sa nawet w naszym miescie specjalisci od testowania ich w formie eksperymentow...
wiec moze warto skorzystac takich rad... tym bardziej ze probki Platinum 10w60 sa za darmo
_________________ Zanim odpiszesz Gość na moj post przemysl wszystko 2 razy... )
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 10:16
corey napisał/a:
wystaczylo silnik zagotowac do 100-110 stopni
Powodzonka w testowaniu olejów...
corey napisał/a:
ze co jest niby trodno dostepne?LM?
Swojego czasu 10w60 tak.. było trudno dostępne czekałem na niego 2 miechy..
Wybacz.. ale jako przydupas nie moge uwierzyć ci na słowo z cisnieniem LM..
Olej zalany jest do 1.8T już po raz drugi.. 1.8T(chip) 197KM.. (seria 150)..
Auto nie gotuje się do 110 stopni.. nie traci cisnienia..!!!!!!
Jest pałowane strasznie bo kierownikiem jest pani która jeżdzi do odcinek nawet w mieście..
A czy jesteś typem przydupasa..? Niestety nie stwierdze tego po twoich postach..
Współczuje ->
corey napisał/a:
w mazdzie silnik pada z czestotliwoscia ok 3 tygodni
..napewno wszystko robicie dobrze? rewelacyjne auto.. i zapewne GTR..
mazda jest forma eksperymentu. katujemy ja za swoj chajs na swoja odpowiedzialnosc, sami ja budujemy sami katujemy
Cytat:
..napewno wszystko robicie dobrze? rewelacyjne auto.. i zapewne GTR..
nie wiem czy ktos w lbn bardziej zna sie na tych samochodach, to nie gtr ani gtx, a auto jest bardzo dobre bo nie wiem ktore inne wytrzymaloby nawet 50% tego co ta mazda
naprawde jak sie ten sam silnik zakatuje 5 razy, to mozna soobie doskonale wyrobic opinie na temat czesci, olejow, dokladnosci warsztatow zajmujacych sie obrobka
na slowo nikt mi nie musi wierzyc, ja tylko chce pomoc zeby ktos zkorzystal z mojego doswiadczenia zamiast testowac na wlasnej skorze/silniku
Wysłany: Nie Lut 25, 2007 14:24
Teraz są konkrety..
Rozumiem że mazda w silniku 1.8 16v.. z lat 89-94 w budzie BG.
corey napisał/a:
a auto jest bardzo dobre bo nie wiem ktore inne wytrzymaloby nawet 50% tego co ta mazda
Podejrzewam że Honda..
corey napisał/a:
naprawde jak sie ten sam silnik zakatuje 5 razy, to mozna soobie doskonale wyrobic opinie na temat czesci, olejow, dokladnosci warsztatow zajmujacych sie obrobka
Rozumiem twoje podejście.. Jednak, osobiście nie zaobserwowałem z LM spadków Ciśnienia..
corey napisał/a:
na slowo nikt mi nie musi wierzyc, ja tylko chce pomoc zeby ktos zkorzystal z mojego doswiadczenia zamiast testowac na wlasnej skorze/silniku
Szacuneczek za to..
Ja nie spotkałem się do tej pory z taką opinią, naprawde w szerokim gronie użytkowników..
[ Dodano: Nie Lut 25, 2007 2:31 pm ]
I nie potwierdzam twojej opini poprzez zarżnięcie 5 silników..
jezeli moge sie wtrącic do jakże pasjonujacej i pouczającej wymiany pogladów na temat roznego rodzaju olei to pragne poinformowac tych którzy nie wierza ze kilkadziesiąt procent samochodów terenowych (katowanie przec wiekszosc czsu na odcince) jeżdzi na olejach z http://www.quakerstate.pl/ ja zresztą tez olej jest bardzo dobry, po spuszczeniu oleju kolor zmienia swoj odcien w skali od 1 do 10 o 2. szczerze polecam.
_________________ z RWD jest jak z seksem - po co jechać na ręcznym skoro można dawać w pi*dę