FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Car Audio.
Autor Wiadomość
M@rcus 
Specjalista

Auto: Audi A4 Avant
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 20:18   

Ponury tak jak gadaliśmy na spocie, kupiłem takiego Sonego też u siebie w MM i niby fajnie grało w aucie, ale potem jednak porównałem na takich samych ustawieniach drugie radio Blaupunkta i różnica dźwięku była znaczna, także polecam podjechać do MM i pobawić się radyjkami na tych samych głośnikach a napewno coś wybierzesz, nw E.Leclerku jest fajny pionek z mp3 za 269zł :)

Szajba 
Widać, że się stara

Auto: B4
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 10:37   

Cytat:
i za grosze bedziesz m8iał piekny dzwiek :spoko:

Niestety błędne stwierdzenie :)

Coś Wam napiszę o Car Audio. Pierwsza sprawa to zestaw jaki chcemy mieć. Jednym wystarczy radio i jakieś głośniki wstawione w miejsca fabryczne, albo jakieś bajeranckie radio i głośniki nawet fabryczne - ogólnie niewielki nakład pracy i małe koszty - takie zestawy nazywam zestawami do odsłuchu pogody i wiadomości z radia. Doskonale rozumiem takie podejście i jest wiele osób, które to zupełnie zadowala i szanuję takich ludzi. Inni chcą czegoś więcej i rozbudowują zestawy na swój gust - co wychodzi lepiej lub gorzej, ale jedno jest pewne wymaga to niemałego nakładu pieniężnego. Zmontowanie przyzwoitego zestawy przekłada się niestety na setki wydanych złotych - nie oszukujmy się tutaj :) Ja składałem wszystko do kupy powolutku i wiem jak brzmiał zrobiony tylko sam przód z wytłumionymi drzwiami pod oryginalnym radiem Audi i z głośnikami 13 cm Pioneer w półce. Później radio JVC podłączone na tym (żadnej rewelacji) chociaż już biło na głowę wiele zestawów. Potem zrobiłem głośniki w półce i dalej wszystko było podłączone pod samo radio. Dopiero na końcu szarpnąłem się na dwa wzmacniacze i małą skrzynkę z basem. Dopiero na końcu zaczęło to brzmieć, ale rewelacji i tak jak dla mnie nie ma hahaha.
Dyskusja o jakości dźwięku w różnych radiach jest bardzo subiektywna - bo każdy słyszy inaczej, wiadomo, że są przepaście między jakże lubianym przeze mnie Safari, a Alpine. Co do zestawów, ludzie preferują różne ustawienia dźwięku; to zależy czy kogoś bawi bas, który zatyka uszy i porusza włosami na głowie, czy może doszukuje się pięknej sceny stereo, barwy dźwięku, a może wszystkiego na raz. :)
Moja rada jest tylko jedna, zajrzyjcie do portfela i zobaczcie ile możecie wydać, a potem wybierzcie według własnego gustu to co dla Was najlepiej brzmi, najlepiej się prezentuje itd. To kwestia gustu i pieniążków.

wolton22 
drifter
OOOO ;)

Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 11:21   

Profesor Szajbiński dał wspaniały wykład na temat Car Audio brawo :) popieram go w każdym słowie. I powiem po raz kolejny powiem że lepiej poczekać do zbierać i założyć coś droższego a na :spoko: pewno będzie lepiej brzmiało.

Szajba 
Widać, że się stara

Auto: B4
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 12:40   

Bardzo dobrym początkiem jest zbudowanie prostego zestawu. Zestaw przedni odseparowany, czyli kick woofer w drzwi i tweeter w podszybie - ideał montowany w słupku przednim. Co do kick woofera to można zamontować 13 cm i to wchodzi w większość fabrycznych otworów w drzwiach, ponieważ jednak ilość naszego basu zależy od powierzchni membrany najlepiej montować głośnik 16 cm albo 16,5 cm i tu zaczyna się dobra zabawa, ale trzeba też pomyśleć o panelach w drzwi, które takie głośniki utrzymają. Żeby usłyszeć ten nasz bass należy wytłumić drzwi, żeby zmniejszyć i uszczelnić komorę, w której gra głośnik. W innym wypadku za dużo basu nie usłyszymy, a jedynie coś co nazywam czkawką :) Bardzo przyjemnie jest już pod samym radiem, ale gdy podkręcimy, niewielka moc radia słabo kontroluje głośnik (prawie go wypluwa przez maskownicę), i ponieważ radia same w sobie mają dość słabe filtry i wysyłają spore zakłócenia zestaw taki można szybko zniszczyć :) . Więc idziemy dalej mając wytłumione drzwi i zamontowany ładnie zestaw przedni. Wybieramy wzmacniacz 4 kanałowy, który będzie można zmostkować, lub 3 kanałowy, specjalne obmyślony na potrzeby takich systemów. Wybieramy głośniczek 25cm lub 30cm i wkładamy w skrzyneczkę zamkniętą - (niewiele zajmuje) lub otwartą (duży litraż, ale i basiu więcej) to zależy czy wozicie duże przedmioty w bagażniku. Pamiętamy o kablach dobrej jakości i odpowiednim przekroju - stosunek długości kabli do prądu, który ma być przepchnięty. Doprowadzamy prąd z akumulatora montując bezpiecznik, pamiętamy o masie. No i finalnie przydałby się kondensator, który złapie nam trochę prądu wtedy, kiedy system będzie potrzebował, a alternator naszego biednego Audi nie wyrobi. I to tak po wielkim skrócie wygląda podstawowy system, w który według mnie warto zainwestować - Ładna scena stereo z przodu i bas w bagażniku. Nie jestem wielkim specem w tym temacie, ale chętnie pomogę jeśli ktoś zechce coś budować.

burzaone 
Uczy sie pisac
kind guy

Auto: 80 B4 2,3E q
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 19:53   

no a ja chce radyjko, takie żeby tylko "brzęczało". Mam oryginalne, ale padł wyświetlacz i lipa jest. Chce kupić jakieś przyzwoite radio z zestawu dla przeciętnego użytkownika ;) Co polecacie i gdzie kupie w Lublinie najtaniej? :)

chudy 2.0 
drifter

Auto: wanna
Wysłany: Sob Kwi 19, 2008 21:28   

burzaone napisał/a:
no a ja chce radyjko, takie żeby tylko "brzęczało". Mam oryginalne, ale padł wyświetlacz i lipa jest. Chce kupić jakieś przyzwoite radio z zestawu dla przeciętnego użytkownika ;) Co polecacie i gdzie kupie w Lublinie najtaniej? :)

Na górce jest taki mały sklepik z radiami koło części bmw tam zajrzyj :)

zombie 
Uczy sie pisac

Auto: audi 80 B4
Wysłany: Nie Kwi 20, 2008 22:47   

[/quote]Na górce jest taki mały sklepik z radiami koło części bmw tam zajrzyj :) [/quote]

poszukaj lepiej allegro, albo media, makro, jak sa promocje, na gorce jest raczej drogo, jak montowalismy car audio u kumpla to w dobrym tonie;)

burzaone 
Uczy sie pisac
kind guy

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 16:49   

Ostatecznie kupiłem sobie Soniacza CDX-GT420U. Super sprzęcik, tylko głośniczki nie wyrabiają i pierdzą, ale tym się zajmę w przyszłości :D

PONURY 
drifter

Auto: Audi 100 C4 Avant
Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 18:17   

burzaone napisał/a:
Ostatecznie kupiłem sobie Soniacza CDX-GT420U. Super sprzęcik, tylko głośniczki nie wyrabiają i pierdzą, ale tym się zajmę w przyszłości :D

Hmmm to moze na następnym spocie da rade podłaczyc do mojej 100nki, jak by fajnie grało to tez bym sobie kupił :D

burzaone 
Uczy sie pisac
kind guy

Wysłany: Pon Kwi 21, 2008 22:08   

PONURY napisał/a:
Hmmm to moze na następnym spocie da rade podłaczyc do mojej 100nki, jak by fajnie grało to tez bym sobie kupił :D
Pomyślimy :D Ale radyjko na prawdę polecam :D Dla przeciętnego słuchacza jest idealne :) W maju-czerwcu będę się zastanawiał nad głośniczkami :D Te też grają głośno ale to jeszcze nie to ;)

//Edit:
No i się rozkręciłem... :D
Idąc dalej, jakie głośniczki? Głownie chodzi mi o te na desce z przodu pod szyba... Z tyłu w sumie ładnie grają i bas przyzwoity. Jednak zbyt głośno to się nie da, bo pierdzą wszystkie :(
Szajba, help me :)

Odpowiedz do tematu