Auto: Audi A4 Avant
Skąd: Czuby Pomógł: 4 razy Dołączył: 10 Sty 2005 Posty: 150
Wysłany: Wto Kwi 15, 2008 20:18
Ponury tak jak gadaliśmy na spocie, kupiłem takiego Sonego też u siebie w MM i niby fajnie grało w aucie, ale potem jednak porównałem na takich samych ustawieniach drugie radio Blaupunkta i różnica dźwięku była znaczna, także polecam podjechać do MM i pobawić się radyjkami na tych samych głośnikach a napewno coś wybierzesz, nw E.Leclerku jest fajny pionek z mp3 za 269zł
Coś Wam napiszę o Car Audio. Pierwsza sprawa to zestaw jaki chcemy mieć. Jednym wystarczy radio i jakieś głośniki wstawione w miejsca fabryczne, albo jakieś bajeranckie radio i głośniki nawet fabryczne - ogólnie niewielki nakład pracy i małe koszty - takie zestawy nazywam zestawami do odsłuchu pogody i wiadomości z radia. Doskonale rozumiem takie podejście i jest wiele osób, które to zupełnie zadowala i szanuję takich ludzi. Inni chcą czegoś więcej i rozbudowują zestawy na swój gust - co wychodzi lepiej lub gorzej, ale jedno jest pewne wymaga to niemałego nakładu pieniężnego. Zmontowanie przyzwoitego zestawy przekłada się niestety na setki wydanych złotych - nie oszukujmy się tutaj Ja składałem wszystko do kupy powolutku i wiem jak brzmiał zrobiony tylko sam przód z wytłumionymi drzwiami pod oryginalnym radiem Audi i z głośnikami 13 cm Pioneer w półce. Później radio JVC podłączone na tym (żadnej rewelacji) chociaż już biło na głowę wiele zestawów. Potem zrobiłem głośniki w półce i dalej wszystko było podłączone pod samo radio. Dopiero na końcu szarpnąłem się na dwa wzmacniacze i małą skrzynkę z basem. Dopiero na końcu zaczęło to brzmieć, ale rewelacji i tak jak dla mnie nie ma hahaha.
Dyskusja o jakości dźwięku w różnych radiach jest bardzo subiektywna - bo każdy słyszy inaczej, wiadomo, że są przepaście między jakże lubianym przeze mnie Safari, a Alpine. Co do zestawów, ludzie preferują różne ustawienia dźwięku; to zależy czy kogoś bawi bas, który zatyka uszy i porusza włosami na głowie, czy może doszukuje się pięknej sceny stereo, barwy dźwięku, a może wszystkiego na raz.
Moja rada jest tylko jedna, zajrzyjcie do portfela i zobaczcie ile możecie wydać, a potem wybierzcie według własnego gustu to co dla Was najlepiej brzmi, najlepiej się prezentuje itd. To kwestia gustu i pieniążków.
Auto: Audi A 4 ( kuleczka)
Skąd: Okolice Lublina Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 225
Wysłany: Sro Kwi 16, 2008 11:21
Profesor Szajbiński dał wspaniały wykład na temat Car Audio brawo popieram go w każdym słowie. I powiem po raz kolejny powiem że lepiej poczekać do zbierać i założyć coś droższego a na pewno będzie lepiej brzmiało.
Bardzo dobrym początkiem jest zbudowanie prostego zestawu. Zestaw przedni odseparowany, czyli kick woofer w drzwi i tweeter w podszybie - ideał montowany w słupku przednim. Co do kick woofera to można zamontować 13 cm i to wchodzi w większość fabrycznych otworów w drzwiach, ponieważ jednak ilość naszego basu zależy od powierzchni membrany najlepiej montować głośnik 16 cm albo 16,5 cm i tu zaczyna się dobra zabawa, ale trzeba też pomyśleć o panelach w drzwi, które takie głośniki utrzymają. Żeby usłyszeć ten nasz bass należy wytłumić drzwi, żeby zmniejszyć i uszczelnić komorę, w której gra głośnik. W innym wypadku za dużo basu nie usłyszymy, a jedynie coś co nazywam czkawką Bardzo przyjemnie jest już pod samym radiem, ale gdy podkręcimy, niewielka moc radia słabo kontroluje głośnik (prawie go wypluwa przez maskownicę), i ponieważ radia same w sobie mają dość słabe filtry i wysyłają spore zakłócenia zestaw taki można szybko zniszczyć . Więc idziemy dalej mając wytłumione drzwi i zamontowany ładnie zestaw przedni. Wybieramy wzmacniacz 4 kanałowy, który będzie można zmostkować, lub 3 kanałowy, specjalne obmyślony na potrzeby takich systemów. Wybieramy głośniczek 25cm lub 30cm i wkładamy w skrzyneczkę zamkniętą - (niewiele zajmuje) lub otwartą (duży litraż, ale i basiu więcej) to zależy czy wozicie duże przedmioty w bagażniku. Pamiętamy o kablach dobrej jakości i odpowiednim przekroju - stosunek długości kabli do prądu, który ma być przepchnięty. Doprowadzamy prąd z akumulatora montując bezpiecznik, pamiętamy o masie. No i finalnie przydałby się kondensator, który złapie nam trochę prądu wtedy, kiedy system będzie potrzebował, a alternator naszego biednego Audi nie wyrobi. I to tak po wielkim skrócie wygląda podstawowy system, w który według mnie warto zainwestować - Ładna scena stereo z przodu i bas w bagażniku. Nie jestem wielkim specem w tym temacie, ale chętnie pomogę jeśli ktoś zechce coś budować.
no a ja chce radyjko, takie żeby tylko "brzęczało". Mam oryginalne, ale padł wyświetlacz i lipa jest. Chce kupić jakieś przyzwoite radio z zestawu dla przeciętnego użytkownika Co polecacie i gdzie kupie w Lublinie najtaniej?
no a ja chce radyjko, takie żeby tylko "brzęczało". Mam oryginalne, ale padł wyświetlacz i lipa jest. Chce kupić jakieś przyzwoite radio z zestawu dla przeciętnego użytkownika Co polecacie i gdzie kupie w Lublinie najtaniej?
Na górce jest taki mały sklepik z radiami koło części bmw tam zajrzyj
Hmmm to moze na następnym spocie da rade podłaczyc do mojej 100nki, jak by fajnie grało to tez bym sobie kupił
Pomyślimy Ale radyjko na prawdę polecam Dla przeciętnego słuchacza jest idealne W maju-czerwcu będę się zastanawiał nad głośniczkami Te też grają głośno ale to jeszcze nie to
//Edit:
No i się rozkręciłem...
Idąc dalej, jakie głośniczki? Głownie chodzi mi o te na desce z przodu pod szyba... Z tyłu w sumie ładnie grają i bas przyzwoity. Jednak zbyt głośno to się nie da, bo pierdzą wszystkie
Szajba, help me