FAQ » Szukaj » Użytkownicy » Grupy » Rejestracja » Profil » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości » Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
325i pomoc z łańcuszkiem rozrządu
Autor Wiadomość
paoloz 
znawca

Auto: bmw 740
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 17:22   325i pomoc z łańcuszkiem rozrządu

Witam jestem nowy na forum i witam wszystkich maniaków samochodowych.
Mam taki problem bo coś mi sie sie dzieje z łańcuszkiem rozrządy tzn coś mi sie tłucze na wyższych odrotach i niewiem czy to jest vanos czy łańcuszek a słychać to ewidentnie na górze silnika samochód ma ok 250 tys przebiegu.Morze sie ktoś spodkał z takim czymś może ktoś doradzi bo w następnym tygodniu to rozbieram i czekam na podpowiedzi:)
a może ma ktoś z was schematy rozrządu do takiego modelu bardzo prosze o zdjęcia :)
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Jaqub 
speed demon
8000K power zenon

Auto: BMW & Turbo CABRIO &a
Wysłany: Czw Maj 17, 2007 17:46   

jesli masz troche pojecia to mozesz zdjac dekiel zaworow i obejzec sobie co i jak...
ale:
-czy bierze olej?
-czy olej jest na maks (bo jesli jest malo to na wyzszych obrotach i zaraz po odpaleniu moze byc slychac hydroregulacje zaworow)
w tym silniku nie ma "lancuszka" a raczej lancuch ktory w zasadzie jest nie wymienny (chyba ze sie uszkodzi a tak to dozywotnio)...

paoloz 
znawca

Wysłany: Pią Maj 18, 2007 10:11   

oleju raczej nie bierze a stan jest a wynieniać to niby czego sie nie wymienia?a może ślizgi tak chałasyją bo napewno nie hydropopychacze, a co z vanosem może coś tam sie dziać ?

kris 
drifter

Auto: impreza gt
Wysłany: Pią Maj 18, 2007 15:47   

moze łancuch jest ok ale łapie gdzieś luz.... nie wiem czy tam są jakies napinacze niech sie znawcy wypowiedzą.... a czy rozrząd czy spod czapy to łatwo sprawdzić .... połóż ręke na obudowie rozrządu a niech kto da po zaworach w tym czasie....

Jaqub 
speed demon
8000K power zenon

Wysłany: Pią Maj 18, 2007 21:41   

chodzilo mi o to ze lancuch jest mega grubasny i ze bmw nie przewiduje jego wymiany (w sensie serwisu)... a to ze mozna go zmienic to oczywiste :spoko: o ile mnie pamiec nie myli to jest tam napinacz... co do vanosa to pewnie ze moze sie cos dziac... nie slyszalem tego odglosu ale chyba ostatnia rzecza jaka bym obstawial w tym silniku to lancuch ( widzialem go w M50 i naprawde robi wrazenie mega solidnego) :spoko:

paoloz 
znawca

Wysłany: Sob Maj 19, 2007 08:08   

a no widzisz to pewnie bedą ślizgi mam taką nadzieje że tylko to

Pawel_M 
drifter

Auto: Pomoc Drogowa
Wysłany: Nie Maj 20, 2007 00:12   

Na każdy łańcuch przychodzi czas i należy go wymienić !! fakt że łańcuchy wytrzymują znacznie większe przebiegi niż paski rozrządu ale tak jak paski i łańcuchy się zrywają nawet dwurzędowe. Niech nikt Ci ciemnoty nie wciska żę się łańcucha nie wymienia. Podjedź do warsztatu który ma jakieś pojęcie na temat silników bmw i powiedzą czy słychać łańcuch czy nie. Jeżeli słychać to wymieniaj łącznie ze ślizgami, napinaczem ( bmw zaleca różnież wymianę kół zębatych ) ale ostatnie słowo należy do Ciebie i twojego portfela ;)

Jaqub 
speed demon
8000K power zenon

Wysłany: Nie Maj 20, 2007 17:15   

Pawel_M napisał/a:
Niech nikt Ci ciemnoty nie wciska żę się łańcucha nie wymienia

nie pisalem ze nie wymiania sie ich WOGLE...

Pawel_M napisał/a:
Podjedź do warsztatu który ma jakieś pojęcie na temat silników bmw

tu sie z Toba zgadzam :spoko:

Pawel_M 
drifter

Auto: Pomoc Drogowa
Wysłany: Nie Maj 20, 2007 21:17   

Jaqub napisał/a:
Pawel_M napisał/a:
Niech nikt Ci ciemnoty nie wciska żę się łańcucha nie wymienia

nie pisalem ze nie wymiania sie ich WOGLE...

Pawel_M napisał/a:
Podjedź do warsztatu który ma jakieś pojęcie na temat silników bmw

tu sie z Toba zgadzam :spoko:

Nie miałem na myśli Ciebie, tylko pisałem ogólnie ;) Kiedyś próbowałem ustalić po jakim przebiegu powinno się wymieniać łańcuch rozrządu w BMW ale nikt nie potrafił odpowiedzieć konkretnie ( pomijam takich którzy mówili że łańcucha się nie wymienia ) z mojej skromnej wiedzy i doświadczenia uważam że łańcuch powinno się wymieniać przy 250 - 300tyś km wszystko zależy od stylu jazdy, chyba że wcześniej słychać łańcuch, już nie raz spotkałem się z urwanym łańcuchem rozrządu a jak wiadomo silnik jest kolizyjny. Oczywiście nie mówię że przy takim przebiegu łańcuch musi się urwać bo jest dużo bmw które mają na łańcuchu większe przebiegi i nadal chodzą...

paoloz 
znawca

Wysłany: Pon Maj 21, 2007 08:09   

dobra panowie ja jednak wole dmuchać na zimne i zdejmie pokrywe zaworów i zobacze co sie dzieje bo te dzwieki to ewidentnie słychać na górze i to jest taki odgłos jak by plastik o plastik pukał tyle że to jest słychać tylko na ciepłym silniku

paoloz 
znawca

Wysłany: Czw Maj 24, 2007 08:09   

no i rozebrałem ten rozrząd no i jest wszystko dobrze ślizgi bardzo mało wytarte łańcuch taki gruby że niewiem i wcale nie wytarty takrze wszystko wporzo powinien na tym łańcuchu zrobić drugie tyle km :D

MACIOR 
speed demon
aaaapsik!!!

Auto: jeździ :)
Wysłany: Czw Maj 24, 2007 14:28   

Zobacz czy trzyma fabryczną długość ????

Odpowiedz do tematu